Založ si blog

Demešová revolúcia proti Ficovi: pozadie predvolebného učiteľského štrajku

Predvolebný učiteľský štrajk proti Ficovi vedú revolucionári, ľudia, ktorí zorganizovali niekoľko štátnych prevratov. Využívajú na to unikátne know-how, pozostávajúce zo sofistikovanej zmesy nenásilnosti, marketingu a fund raisingu. Motivácie štrajkujúcich a organizátorov sú dialetrálne odlišné.

Upozornenie: článok som písal pred takmer dvomi týždňami, len som nemal priestor na publkovanie, takže stratil čo-to na aktuálnosti. Zato na pointe vôbec: byť okradnutý liberálmi a mať tu teroristov a násilníkov, alebo byť okradnutý komunistami a nemať tu teroristov a násilníkov? Našťastie sa ukázalo, že drvivá väčšina hlasov, ktoré stratil SMER získala SNS.

Štyri podozrivé okolnosti.

Štrajk učiteľov je podozrivý hneď z niekoľkých okolností. Za prvé. Prečo práve učitelia? Neprekvapuje ma, že štrajkujú sestričky. Platy sú hrozné a v európskom porovnaní strašne nízke, sú prepracované, majú veľkú zodpovednosť. Situácia je naozaj kritická. V jednej z nemocníc musel prisť na výpomoc armádny zdravotnícky personál. Ale prečo práve učitelia?

Mzdy učiteľov od roku 2006 po rok 2016 narástli dvakrát, zakaždým o nie malú čiastku. Jednou z požiadavok štrajkujúcich bol 1,6 násobok bežnej slovenskej mzdy. To je priemerná česká mzda – 27 tisíc českých korún. Asi 1000 Eur. Ak by toto požadovali v Česku, dostávame sa cez čiastku 40 000 Kč. Podobný nárast v silách českej ekonomiky nie je možný. Ani v silách slovenskej ekonomiky. Slovenskí učitelia majú asi tretie najnižšie mzdy v krajinách EU a zo srdca im prajem. Ale požiadavky sú v týchto objemoch nemysliteľné, nevykonateľné.

Za druhé, druhá podivnosť. Prečo práve teraz? Pochopil by som, keby demonštrácia bola v závere minulého roku, kedy sa schvaľoval rozpočet. Keďže je rozpočet schválený, neviem ako a kde má vláda vziať peniaze. Navyše, mesiac pred voľbami žiadna vláda na svete nebude robiť veľké zmeny.

Naozaj ma načasovanie štrajku zaráža. Keby to bolo pred schvalovením rozpočtu, tak je to jasná vec. Tlačili by aby školstvo malo viac prostriedkov a keď ich bude mať, učitelia dostanú pridané. Jasná vec. Ale vzhľadom k tomu, že rozpočet je uzavretý, peniaze rozdelené, nové nebudú, tak si myslím, že tlak učiteľom je nerozumný.

Čo sa teda deje na Slovensku? Mainstream tvrdí, že učitelia sú v zlom položení, takže protestujú. Dovolím si však priniesť iný pohľad.

Učitelia sú skutočne v prekérnej situácií. Sestričky, poštári, lekári sú taktiež kritické zamestnania. Prednedávnom bol štrajk poštárov. Média sa im nevenovali. Učitelia to majú ťažké. I keď toto by povedali aj iní ľudia na Slovensku. 9 z 10-tich rádových Slovákov by na otázku, či sa im žije dobre odpovedalo jednohlasné NIE. V tomto s učiteľmi súhlasím. Lenže nerozumiem načasovaniu štrajku.

Iniciatíva slovenských učiteľom uviedla, že ak sa podmienky nesplnia, pôjdu do ostrého štrajku. Veľký protest bol v Bratislavve dňa 25.1.2016. Dňa 27.1 bolo zavretých 127 škôl, iniciátori hovoria o 190 školách. Do štrajku bolo zapojených vyše 11 000 učiteľov z viac ako 820-tich škôl. Podmienky sa nesplnili. Vyše 2000 učiteľov a niektoré školy vstúpili do ostrého štrajku. Deti sedeli doma alebo mali nahradný program.

Tretia podivná okolnosť bola, že Branislav Kočan, bratislavský učiteľ dejepisu a nemčiny, predstaviteľ Iniciatívy slovenských učiteľov odmietol pozvanie do relácie Slobodného vysielača. Teraz je irelevantný názor na toto alternatívne médium. Faktom je, že doteraz žiadne odbory neodmietli dostať dve hodiny priestoru bez cenzúry a pre masy poslucháčov. Sestričky, lekári ani poštári či iné poškodené skupiny pozvanie nikdy neodmietli pretože – a v tom sú všetci za jedno – v oficiálnych médiách nemali dosť priestoru, alebo len s ministrom, ktorý ich zvozil, televízia s nimi natočila 1,5 minútový spot a zostrihala ho, atď. Jednoducho, médiá manipulujú.

Logicky, ak chcem niečo zariadiť, uchopím všetky nástroje, ktoré mám k dispozícií. A zaobchádzam s nimi tak, aby som dosiahol čo dosiahnuť chcem. Inak je akcia nezmyselná. Navyše, toto sú vážne a dôležité témy, ktoré vysvetliť vyžaduje čas. Ale organizátor Kočan potrebný čas odmietol. Zdôvodnil to tak, že o vysielači počul zlé veci: konšpirátori, fašisti a on sa nechcel kompromitovať.

Veď vlastne, Kočana nejaké dve hodiny v akomsi alternatívnom rádiu s desaťtisíc poslucháčmi vôbec nemusia zaujímať pretože učiteľský štrajk má veľký priestor v médiách hlavného prúdu – čo je štvrtá podivnosť štrajku.

Dobre si pamätám na posledný štrajk učiteľov. Médiá vtedy prinášali truchlivé story o tom, ako chudáci deti budú počas štrajku doma a rodičia si budú musieť zobrať voľno. Odkaz znel takto: „Vy nezodpovední učitelia, vy myslíte len na peniaze, spreneverujete sa svojmu poslaniu! Čo majú robiť chudáci rodičia, ktorí musia pracovať?“

Ale nie tentokrát, nie pri tomto štrajku, nie pri týchto médiách. Teraz médiá typu SME, typu Denník N nevykresľujú učiteľov ako nezodpovedných sebcov. Práveže naopak. Teraz sú hrdinovia, ktorí aj napriek riziku štrajku protestujú a sú ochotní pre pozitívne zmeny trvať na štrajku, aj keby pol roka nedostali výplatu ako povedal Sebelédi. Začína sa to obraciať smerom, že učiteľom ide o dobro detí lebo chcú lepšie pomôcky, priestory, viac prostriedkov do školstva, nielen mzdy.

Je to čím ďalej, tým zamotanejšie.

Zníženie preferencií strany SMER.

Premiér Róbert Fico reagoval a povedal, že do 5. marca do volieb nedokážu nič urobiť. Jeho vláda zvýšila platy učiteľov v rokoch 2006-2010 o 26% a v rokoch 2012-2016 o ďalších 22%. (Premiér to nešťastne spočítal.) V žiadnej inej profesii vo verejnej správe neboli takto zvyšované platy ako učiteľom. Za vlády Radičovej mali učitelia nulové zvýšenie platov. A takéto veci sa nediali.

Štrajk učiteľov je dobre zorganizovaný a má jasný zámer: pred voľbami znížiť preferencie strany SMER.

Predseda Nových školských odborov Selebédi, biológ a telocvikár sa hrozne preriekol. Podľa neho „sa veci začnú lámať ak klesnú preferencie SMERu o 5% a vtedy možno štrajk považovať za úspešný“, povedal v rozhovore pre Denník N. Štrajk teda nie je o peniazoch, pomôckach, triedach a vzdelaní, ale o znížení preferenciíRóbertovi Ficovi. Je to predvolebný boj. A to hovorím ako absolútny odporca Róberta Fica. Nikdy som ho nevolil.

Pred začiatkom štrajku bolo očividné, že SMER vďaka odmietavému postoju premiéra k imigrantom vyhraje voľby a bolo by šťastie, ak nie absolútnou väčšinou. Ak by sa nestalo niečo, o čom sme vtedy nemali ani ponätia.

Ale za aký účelom znížiť SMERu preferencie? Chápal by som keby akciu zorganizovali opozičné strany. No tie sa na tom len jemne priživujú, gro akcie prúdy z iného centra: z tretieho sektora. Sú za tým mimovládne organizácie často podporované americkou ambasádou prípadne MVO známe zo štátnych prevratov v Bielorusku, Gruzínsku,v Kirgizsku, Srbsku, na Ukrajine. A práve tieto skupiny stoja za štrajkom. Nie je to teda také jednoduché: ideme zhodiť Fica.

Komplet celé to je na hlavu postavné. Vec je určite politická a učitelia sú bezpochyby zámienka.

Organizátori učiteľského štrajku.

Koordinátor kampane je Pavol Demeš. Je to kľúčový človek. Francúzský ľavicový týždenník Le Nouvel Observateur v roku 2005 zverejnil článok o ľuďoch, ktorí organizujú politické prevraty za americké peniaze. V reportáži figuruje niekoľko ľudí zo Slovenska. Za najskúsenejšieho amerického Che Guevaru je považovaný práve Slovák Pavol Demeš, zaslúžila postava farebných revolúcií.

Demeš v roku 2000 tajne koordinoval program zahraničnej pomoci vzbury proti Miloševičovi. V minulom roku bol – taktiež dôverne – radcom ukrajinských revolucionárov. V Bratislave riadil východoeurópske oddelenie veľmi vplyvnej americkej mimovládnej organizácie German Marshall Fund, ktorá pomáha „medzinárodným demokratickým brigádam“.

Nie je to tak, že „medzinárodné demokratické brigády“ by prišli do idylickej krajiny a zorganizovali tam revolúciu. Nerobím si ilúzie. Na štátne prevraty sa zneužívajú veľké problémy v krajine k dosadeniu proamerickej, proatlantickej vlády, ktorá vyhovuje záujmom donorov. Vytiahne sa vždy reálny problém, je to tka postavené. V krajine, kde by neboli problémy by sa museli najskôr vytvoriť.

Ďalší organizátor je Ján Orlovský. Je to riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku, nadácia Georga Soroša. Nadácie má po celom svete a sú zamerané na transformáciu spoločnosti na demokratickú, liberálnu, amerikanizovanú, proatlantickú. Pomáhajú aby krajiny „šli správnym smerom“. Je členom alebo predsedom piatich mimovládnych organizácií – Pontis, SFPA, Voices, Lepší svet, Dobrá krajina. MVO Pontis bola aktívna

Predvolebný učiteľský štrajk proti Ficovi vedú revolucionári, ľudia, ktorí zorganizovali niekoľko štátnych prevratov. Využívajú na to unikátne know-how, pozostávajúce zo sofistikovanej zmesy nenásilnosti, marketingu a fund raisingu. Motivácie štrajkujúcich a organizátorov sú dialetrálne odlišné.

Ale z akého dôvodu toto všetko?

Demeš: Učitelia dýchajú na krk utečencom.

Celé je to podozrivo dobre zorganizované na obyčajných učiteľov. Stránky kampane sú na profesionálnej úrovni. Určite neboli zbúchané len tak. Iné štrajkujúce skupiny mali webstránky len zbúchané na kolene, toto bolo hotové dávno pred tým, ako sa celá vec spustila. Denník SME zrazu sprístupnil platený obsah ohľadom štrajku učiteľov verejnosti pod nejakou blbou zámienku, v skutočnosti preto, aby ľudia články čítali a aby ich to ovplyvnilo. Požiadavky učiteľov sú formulované tak, aby ich nikto nemohol splniť – keby premiérovi náhodou napadlo hasiť situáciu, takže ostrý štrajk by bol tak či tak. Na stránke kampane A dosť! Je v pravom hornom rohu počet dní, hodín, minút a sekúnd zostávajúcich do volieb. Presne to odrátava. Aby sme videli.

Na pozadí štrajku učiteľom je kampaň „A dosť!“. Dňa 15.1.2016, 10 dní pred spustením demonštrácie Pavol Demeš v predhovore napísal: „Zdalo sa to málo pravdepodobné, ale je to tu. Učitelia zrazu dýchajú na krk utečencom. Pre predvolebný diskurz a ozdravovanie nášho politického života je to dôležité.“

Absolútne nechápem, čo hľadajú v príhovore koordinátora kampane nejakí blbí utečenci. S prepáčením, je to blbosť. Ale nie je to blbosť keď si človek uvedomí, že o učiteľov vôbec nejde. Ako som napísal, nie je to teda také jednoduché: ideme zhodiť Fica.

Aký je cieľ? Vidím tu spojitosť s imigrantami.

Premiér Róbert Fico dňa 26.1.2016 rezolútne vyhlásil, že Európska únia pácha rituálnu samovraždu. Výrok mal obrovskú odozvu v Nemecku a Rakúsku. Viac ako rok odmieta imigrantov a vedie tvrdú protiimigrantskú politiku.

Kľúčový fakt vnášajúci svetlo na celú vec je tento: v lete sa Slovenská republika ujme predsedníctva Európskej únie na pol roka. Posledný článok súboru nesúrodých, útržkovitých informácií.

Fico skutočne nie je odporcom euroatlantických štruktúr. Je v nich hlboko integrovaný a snaží sa viesť na migračnej kríze, robiť najlepšiu politiku pre masy. Proso proste zvolil stratégiu, ktorá ho dovedie až k absolútnemu víťazstvu. Zdá sa, že táto rétorika a neoblomná odmietavosť sa nepáči veľmi veľa mocným postavám v pozadí. Je to akoby nechceli aby na Slovensko čosi také fungovalo. Akoby chceli, aby sa k moci dostal niekto, kto nie je až tak „zásadový“ a aby sa mohli imigračná politika ohnúť.

Premiér nebude môcť urobiť náhly obrat. Je dosť cynický aby ho ozaj urobil, iste. Ale z rituálnej samovraždy sa nedá v mihu oka urobiž otočka o 180 stupňov. Tobôž nie, ak má podporu slovenskej a s časti európskej verejnosti, Orbána, poľskej premiérky Beáty Szydlovej, čiastočne Česka a na vládu len pol roka. Žiaden rýchly zvrat nehrozí. Fico sa v maximálnej možnej miere postaví za názor kvóty a imigranti nie za každú cenu. Existuje riziko, že spomalí plány amerických finančníkov na totálne zlikvidovanie Európy známe ako multikulturalizmus.

Mimovládne organizácie si to uvedomujú. Chcú, aby vládu aspoň na pol roka bol schopný zostaviť niekto iný. Aby vládu nezostavil SMER, ale malé straničky s 6-7% hlasov. A to nebude funkčné. Nebolo to funkčné v minulosti a nebude to fungovať ani dnes. Ale na ten polrok to stačí. Skrátka, cieľom predvolebného štrajku učiteľov je, aby Fico pol roka neriadil Európsku Úniu lebo tam sa rozhodne o utečencoch.

A zrazu dáva všetko zmysel. Načasovanie, odmietnutie priestoru, podpora médií, požiadavky mimo ekonomickej reality.

Nikdy by ma nenapadlo, že takéto niečo je možné. Že učitelia budú užitoční idioti v záujme medzinárodného komplotu.

Utečenecká kríza.

Vývoj situácie a premiér zredukovali voľby na otázku: „Chcete tu imigrantov, áno alebo nie?“ Treba premýšľať v tomto mantinely. Nehovorím to ako priaznivec strany SMER. Hovorím to ako človek, ktorému záleži na Slovákoch a budúcnosti Slovenska.

Pýtam sa teda. Nie je za tejto vyhrotenej situácie, pri týchto okolnostiach hlas pre Fica stratou pre minoritné strany, ktoré chce dosadiť tretí sektor? Nechcem robiť volebnú agitáciu, ale musel som sa takto spýtať.

Čo je horšie: byť okradnutý liberálmi a mať tu imigrantov, alebo byť okradnutý komunistami a nemať tu imigrantov? Slovensko je americká kolónia, sme pod nadvládou a liberáli s tým neurobia vôbec nič. Momentálne neexistuje politická sila, ktorá reálne chce bojovať za prežitie a budúcnosť Slovákov. Politicky korektne povedané: niet politickej vôle. Na výber sú len tieto dve možnosti: obludné zlo a menšie zlo.

Dúfam, že za pár mesiacov na Slovensku nebudú desaťtisíce teroristov a násilníkov, skrývajúcich sa za imigrantov.

Z. Čaputová „sa dohovorí“ po anglicky. Angličtina zrazu nie je samozrejmosť

24.03.2019

Viete, prečo Šefčovič neustále hovorí o dueli v cudzom jazyku? Pani Čaputová v životopise uvádza úsmevnú úroveň jazykových schopností: „dohovorí sa“. Médiá to ignorujú, pričom pri inom kandidátovi to bol absolútny hendikep.

Povinné zverejňovanie platov. Ako funguje sociálne opatrenie desaťročia v praxi? A všetko, čo ste o ňom nevedeli

27.06.2018

Vláda schválila zákon o povinnom zverejňovaní základnej zložky mzdy v inzerátoch. Neuvádzanie základnej zložky bude štát pokutovať. Zákon vstúpil do platnosti 1. mája 2018. Podnikatelia zúria, zamestnanci sú vytešení. Ako novela funguje v praxi? Aké protiargumenty majú firmy? Čo všetko sa mení k lepšiemu? Naozaj dôjde k zvyšovaniu miezd? Povinné [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

slovenskybloger

Komentáre a analýzy domácej politiky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 19813x
Priemerná čítanosť článkov: 6604x

Autor blogu

Kategórie