Založ si blog

Z. Čaputová „sa dohovorí“ po anglicky. Angličtina zrazu nie je samozrejmosť

Viete, prečo Šefčovič neustále hovorí o dueli v cudzom jazyku? Pani Čaputová v životopise uvádza úsmevnú úroveň jazykových schopností: „dohovorí sa“. Médiá to ignorujú, pričom pri inom kandidátovi to bol absolútny hendikep.

„Dohovorí sa“

Pani Čaputová vo svojom profesijnom životopise uvádza, že sa dohovorí po anglicky a rusky. Aká je toto prosím vás úroveň jazykových zručností? Dohovorí sa aj čerstvý absolvent vysokej školy, ktorý dával pozor na hodinách a robil si domáce úlohy.

Víťazka prvého kola očividne nemá nijaké jazykové certifikáty podľa jednotného európskeho referenčného rámca, inak by ich uviedla. To znamená, že jej jazykové zručnosti musia byť chabé.

Nevedieť po anglicky diskvalifikuje

To je interesantné. Pretože keď sa pri inom kandidátovi, pri Štefanovi Harabinovi novinári dozvedeli, že neovláda angličtinu, spustili pokrik.

Disclaimer: Nepodporujem Štefana Harabina.

Redaktori portálu Aktuality.sk opakovane tvrdili, že toto pána Harabina ako prezidenta absolútne diskvalifikuje. Nedokázal by nás reprezentovať a zastupovať. Dokonca si zavolali bývalého dlhoročného diplomata Rastislava Káčera, ktorý potvrdil, že znalosť angličtiny je rovnaká ako znalosť zaviazať šnúrky.

Aktuality.sk vo svojom článku uvádzajú nasledovné: „Ako dôležitá je angličtina pre slovenského prezidenta? To, keď v 21. storočí človek vo vysokej štátnej funkcii neovláda dobrú angličtinu, považujem za absolútny hendikep. Minimálne pre prezidenta je dobrá znalosť angličtiny elementárna. Neberiem to ako kritérium k odborným a morálnym veciam, ale považujem to za absolútnu samozrejmosť.“

Presne tak. Čítate správne.

V pokračovaní rozhovoru sa dozvieme, že ak v 21. storočí človek vo vysokej štátnej funkcii neovláda angličtinu, je to absolútny hendikep. Dobrá angličtina je absolútna samozrejmosť. Tlmočník nestačí, kvôli neformálnym rokovaniam, ktoré sú veľmi časté.

„Náš človek“ a démon

Stali sa dve rovnaké veci: prezidentský kandidát neovláda angličtinu. Ale reakcia novinárov je v obidvoch prípadoch úplne iná. (Ak teda nikto nechce tvrdiť, že „dorozumieť sa“ znamená mať dobrú angličtinu.)

V prípade Štefana Harabina spustia pokrik. Aby sa o tom každý dozvedel. Neovládať angličtinu je diskvalifikačný hendikep. Nevie rokovať v angličtine a preto nás nedokáže zastupovať. Nedokázal by zodpovedne prezidentovať. Dokonca si kvôli Harabinovým nedostatočným jazykových znalostiam zavolajú diplomata.

V prípade Zuzane Čaputovej je ticho. Nikto z médií o jej nedostatočných jazykových znalostiach nepíše, nikto nerobí podcasty, nikto si do relácií nezavolá diplomata, ktorý by vyhlásil, že jej chabé jazykové schopnosti sú absolútny hendikep pre pozíciu prezidenta a že ju nezvládne vykonávať zodpovedne.

Žeby už neplatilo, že človek, ktorý nevie po anglicky, nemôže zodpovedne vykonávať funkciu prezidenta? Znalosť angličtiny už nie je rovnaká samozrejmosť ako znalosť zaviazať šnúrky?

Mediálna objektivita v praxi

Očividne nie. To je tak. Keď hrozilo, že Harabin sa dostane do druhého kola, slabé jazykové schopnosti boli problém. A použili to, aby ho zobrazili ako nekvalifikovaného a odobrali mu voličov.

Pri pani Čaputovej to isté problém nie je. Veď je „náš človek“.

Tu vidíte dvojitý meter novinárov. Aj tento príklad ich usvedčuje z neobjektivity a zaujatosti. A z toho, že z mnohých sú iba politickí aktivisti.

 

Zdroje:

Povinné zverejňovanie platov. Ako funguje sociálne opatrenie desaťročia v praxi? A všetko, čo ste o ňom nevedeli

27.06.2018

Vláda schválila zákon o povinnom zverejňovaní základnej zložky mzdy v inzerátoch. Neuvádzanie základnej zložky bude štát pokutovať. Zákon vstúpil do platnosti 1. mája 2018. Podnikatelia zúria, zamestnanci sú vytešení. Ako novela funguje v praxi? Aké protiargumenty majú firmy? Čo všetko sa mení k lepšiemu? Naozaj dôjde k zvyšovaniu miezd? Povinné [...]

Demešová revolúcia proti Ficovi: pozadie predvolebného učiteľského štrajku

01.03.2016

Predvolebný učiteľský štrajk proti Ficovi vedú revolucionári, ľudia, ktorí zorganizovali niekoľko štátnych prevratov. Využívajú na to unikátne know-how, pozostávajúce zo sofistikovanej zmesy nenásilnosti, marketingu a fund raisingu. Motivácie štrajkujúcich a organizátorov sú dialetrálne odlišné. Upozornenie: článok som písal pred takmer dvomi týždňami, len som [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

slovenskybloger

Komentáre a analýzy domácej politiky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 19809x
Priemerná čítanosť článkov: 6603x

Autor blogu

Kategórie